Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A husky története

2016.11.28

Husky - ez a név az Északi-sarkon általánosságban jelenti a szánhúzó kutyát, hivatalosan a szibériai huskyt értjük alatta. A husky Kelet-Szibériában őshonos, az itt lakó eszkimó törzsek tenyésztették ki. Ez az időszak kb. i. e. 9000-6000 közé tehető. Az elnevezés eredete rejtélyes. Több szakíró azt az elméletet fogadja el, hogy a "husky" név a chukchy / chuchy szóból származik, a Kojma folyó mentén élő eszkimókat nevezték így. Egy másik elmélet szerint a fajta eleve a tuskin / tchutski törzs nevéből származik.

1853-ban William Hulme Hooper, az angol királyi tengerészet főhadnagya Tíz hónap a tuski sátrakban címmel könyvet adott ki. Hooper leírása a tuskik kutyáiról illik a szibériai huskyra. "Ezek a kutyák általában kis testűek, hosszú szőrűek. Hegyes fül és bozontos farok jellemzi őket. Hasonlítanak a farkasokra és a rókákra, ugatásuk pedig melankolikus vinnyogásként hat."

A husky a "nagyszerű északi négyek" (alaszkai malamut, grönlandi kutya, szamojéd és szibériai husky) tagja. Az szibériai husky akkortól lett ismert és népszerű, amikor 1908-ban egy orosz szőrmekereskedő benevezte a kutyáit az alaszkai szánhúzó versenyre.

A tudatos tenyésztés Leonard Seppala, minden idők legsikeresebb szánhajtója nevéhez kötődik. Ő vezette a híres "Szérumfutást" is, amelyben egy alaszkai város lakosságának életét mentette meg szánhúzó kutyáival 1925-ben. A Nome nevű városban diftériajárvány tört ki, a tél közepén az oltóanyag odaszállításának egyetlen módja a kutyaszán volt. Húsz hajtó és százötven kutya öt és fél nap alatt teljesítette az 1085 kilométeres távot. A szérumfutás résztvevőinek hősiességének emlékére az utolsó szakasz egységének vezérkutyája, Balto a New York-i Central Parkban kapott szobrot. A szérumfutás emlékére rendezik meg évtizedek óta az Iditarod kutyaszánhajtó-versenyt, valamint 1997 óta az eredeti útvonalon zajló Serum Run 25 túrát.

Alaszkában több keresztezéssel később kitenyésztették az alaszkai husky kutyát, ezt azonban az FCI nem ismeri el önálló fajtaként.